KAKO DA SPREČIŠ ZAGLAVLJIVANJE PAPIRA U ŠTAMPAČU?

Ako imate problema sa zaglavljivanjem ili gužvanjem papira za štampu, možda ipak nije problem u kvalitetu papira, nego u strani na kojoj štampate. Pročitajte tekst i rešite problem sa zaglavljivanjem ili gužvanjem papira za štampu!

Štampanje treba da bude jednostavno – otvorite fioku, ubacite papir i štampate.

Ipak, nije uvek tako. Papir zna da se gužva i zaglavljuje, a štampa da bude na suprotnoj strani od one na kojoj ste hteli.

Tada pomislite da je kvalitet papira loš, da je problem u proizvođaču ili dobavljaču kancelarijskog materijala. Promenite ih ali problem se nastavlja.

Mnogi ne misle da ova kategorija kancelarijske opreme treba da se koristi na neki određeni način.

Marker ne držite otvoren da se ne bi isušio, čitate koju municiju koristi vaša heftalica, birate adekavatan toner za štampač? Baš tako treba da obratite pažnju i na papir.

Sledeći put pre nego što pocepate omot papira, pogledajte natpise na njemu.

Kod mnogih proizvođača videćete natpis ili strelicu čiji smer pokazuje na kojoj strani treba prvo da štampate.

Verovatno vam ovo nema nikave logike. Kakve veze ima na kojoj strani prvo štampate kada je papir isti sa obe strane? Nije.

Ukratko ćemo objasniti zašto.

Razliku među stranama papira prevashodno stvaraju delovi proizvodne mašine sa kojima su one u kontaktu.

Donja strana papira je u kontaktu sa žicom pa se naziva žičana strana. Gornja strana se naziva filcana strana i to je tzv., prava strana. Ona je u kontaktu sa filcom – delom nalik sunđeru.

Za vreme procesa čišćenja i izbeljivanja, a kasnije i ceđenja, voda kroz papir prolazi od vrha ka dnu. Tokom prolaska kroz papir ona prodire kroz vlakna i usmerava ih odozgo prema dole.

Koncentracija vlakana je manja na žičanoj, a veća na filcanoj strani. Na papir u boji se ovo odražava tako što žičana strana ima tendenciju da bude tamnija (pigmenti se talože na dnu).

Filcanu stranu karakateriše glatkost, poravnjanost i sjaj dok žičana ima neravni završetak. Na te neravnine utiče i to što žica blago useca svoj šablon.

 

Bolje apsorbovanje boje iz tonera je još jedan razlog zbog kojeg je filcana strana preporučena za prvo štampanje na listu.

Vrsta papira koja se proizvodi, struktura vlakana i hemikalije koje se koriste, su takođe neki faktori od uticaja na upadljivost ove razlike.

Dvostranost papira je manje izražena kada se proizvodi na mašini kod kojih je žica i sa gornje i sa donje strane.

Sve ovo ne znači da je donja strana neupotrebljiva već da prednost treba dati filcanoj strani.

Obratili ste pažnju na lice i naličje ali štampač štampa na strani na kojoj niste hteli? U čemu je sada problem?

Ne štampaju svi modeli štampača isto - neki prvo štampaju na strani koja je okrenuta prema dole, a neki na onoj okrenutoj prema gore.

Pogledajte simbol koji se nalazi u blizini fioke za papir ili u njemu. Simbol predstavlja list papira sa jednim povrnutim krajem.

Ukoliko je prikazan prazan list, a na savijenom kraju su linije, štampa će ići na stranu lista koja je okrenuta prema dole.

Ako vidite list sa linijama, a savijeno ćoše je prazno, štampa će prvo biti na strani koja je okrenuta prema gore.

Dakle, pravu stranu papira postavite ispravno u štampač.

Za još bolji rezultat odaberite adekvatan papir, shodno nameni. To nas dovodi do debljine papira. Koji vam treba zavisi od onoga što štampate ali i od rezultata koji želite da postignete.

Za štampanje obaveštenja, skripti, dokumenata, rasporeda ili kada je važno da papir bude savitljiv, koristite standardan 80 gramski papir. Ako želite da budete sigurni da se papir NIKADA neće zaglavljivati, odaberite premium papir NAVIGATOR. S druge strane, ako štampate pozivnice, vizit karte, fotografije, grafikone itd., bolje je da odaberete deblji papir.

Lako ćete se snaći u odabiru ako znate kako se debljina papira izražava. Na pakovanju ćete primetiti oznake 80g, 100g, 125g, 250g itd. Brojevi pokazuju koliko je težak list papira čija je površina 1 metar kvadratni.

Što je broj koji označava gramažu veći, to je papir deblji i obrnuto.

Nadamo se da više nemate nedoumica. Opremite se papirom, podsetite se instrukcija i sigurno ćete biti zadovoljni.


A+
ALCO
CENTROPEN
CITIZEN
DELTA
EDDING
EPENE
HERMA
HORSE
ILIJANUM
MAPED
NOKI
O+CO
RETYPE
ROTRING
SCHNEIDER
STAEDTLER
UNI
VERBATIM
MONDI
FABRIANO
NAVIGATOR
OPTIMA
FELLOWES
FORNAX
DAHLE
3M
TARIFOLD
KANEX
COSTA COFFEE
COCA COLA
ALCO
3L
VIQUEL
JALEMA
SMARTBOX PRO
HAN
DURABLE
NOVUS
A PLUS
SCOTCH
HYSEAL
INFO NOTES
OXFORD
DEBATIN
AF
Maul
Top2000
BENE
FALKEN
LAMY
FRANKEN
ACME
VEGA
NEWLINE