Zašto koristiti reciklirani papir?

Znate li da proizvodnja jedne tone recikliranog papira može uštedeti do 7.000 galona vode, 17 stabala i dovoljno energije da napaja prosečnu kuću tokom šest meseci?

Dodatno, izaziva 74% manje zagađenja vazduha i stvara 35% manje zagađenja vode u poređenju sa papirom napravljenim od devičanskog vlakna.

 

U ovom postu ćemo vas bolje upoznati sa recikliranim papirom kao pametnim izborom i korakom ka zdravijoj i lepšoj životnoj sredini.

Za sticanje boljeg uvida u značaj recikliranog papira, uporedićemo njegovu i proizvodnju standardnog (devičanskog) papira.

Postupak dobijanja recikliranog papira je sledeći:

  1. Sakupljanje Recikliranog Materijala - sakupljanje korišćenog papira i kartona iz različitih izvora, kao što su kancelarije, škole, i domaćinstva.
  2. Sortiranje i Čišćenje - sakupljeni papir se sortira, uklanja se kontaminacija, a zatim se melje na male komade.
  3. Uklanjanje mastila - u nekim slučajevima, posebno kada se koristi stariji papir, potrebno je ukloniti mastilo.
  4. Pulping - meljena masa papira se dalje obrađuje u procesu pulpinga, gde se kombinuje sa vodom i hemikalijama kako bi se stvorila pasta.
  5. Formiranje Papira: pasta se mašinama pretvara u papir
  6. Sušenje i Dorada: nakon formiranja, papir se suši i obrađuje kako bi se postigle željene karakteristike.

S druge strane, standardni papir nastaje ovako:

  1. Proces počinje sečenjem drveća, najčešće iz četinarskih šuma.
  2. Pulping - sečenje drveta i pretvaranje u male komadiće. Oni se zatim kuvaju u hemikalijama kako bi se izdvojila celuloza.
  3. Beljenje - dobijena celuloza se dalje tretira hemikalijama kako bi se postigla željena belina.
  4. Formiranje Papira - pulpa se meša sa vodom i drugim dodacima kako bi se formirala smesa koja se zatim prolazi kroz mašine za formiranje papira.
  5. Sušenje i dorada - novo formirani papir se suši i dalje obrađuje kako bi se postigla željena tekstura, debljina i finiš.

Dakle, kao glavne prednosti recikliranog papira mogu se istaći:

  • Smanjena potražnja za devičanskim drvima što doprinosi očuvanju šuma.
  • Koristi se manje hemikalija i manje vode, što smanjuje ukupni ekološki otisak. Na primer, proces beljenja koji se koristi u proizvodnji devičanskog papira može generisati značajne količine štetnih otpadnih voda koje zagađuju okolinu.
  • Tokom proizvodnje se troši manje energije i manja je emisija gasova sa efektom staklene bašte.
  • Nešto ekološkog papira se pravi korišćenjem obnovljivih izvora energije poput vetra ili solarnih panela, dodatno smanjujući emisiju ugljen-dioksida.
  • Recikliranje papira doprinosi naporima za smanjenje otpada i promoviše cirkularnu ekonomiju.

Da li je reciklirani papir braon?

Belina recikliranog papira može varirati u zavisnosti od procesa proizvodnje i stepena obrade. Ona može biti nešto niža zbog prisustva prethodnih boja i mastila.

Međutim, tehnologija proizvodnje je napredovala, omogućavajući proizvođačima da postignu visok nivo beline i kvaliteta čak i sa recikliranim materijalom. Postoje različite tehnike uključujući procese koji koriste kiseonik, peroksid ili ozon umesto hlora. Tako se dobija papir čija je belina identična onoj kod  tradicionalnog papira.

U zavisnosti od potreba, reciklirani papir može biti dostupan u različitim nivoima beline. Neki imaju neutralnu belinu, dok drugi mogu imati visoku belinu.

Važno je napomenuti da, iako belina može varirati, njegova kvalitet i performanse često ne zaostaju za papirima proizvedenim tradicionalnim metodama.

Da li je reciklirani papir pogodan za sve vrste štampe?

Reciklirani papir se može koristiti za sve vrste štampe, prilagođavajući gramažu, teksturu i belinu konkretnim potrebama.

Ipak, ako još uvek niste našli visokokvalitetni reciklirani papir, za neke potrebe je bolje da koristite standardni papir za štampu.

To je recimo slučaj sa promotivnim materijalima kao što su brošure, katalozi ili prospekti. Zatim, dokumenti koji zahtevaju visoku čitljivost teksta (pravni dokumenti, izveštaji ili tehnički dokumenti,) mogu biti jasniji i čitljiviji na devičanskom papiru.

Koristite ga i za specifične projekte koji zahtevaju određene karakteristike papira, kao što su otpornost na vlagu i kidanje ili specifične boje i tekstura.

 

 

Reciklirani papir nije samo materijal; to je izbor koji utiče na našu budućnost. Dok se borimo protiv klimatskih promena i gubitka biodiverziteta, prelazak na reciklirani papir postaje ekološki imperativ. Svaka stranica koja se štampa na recikliranom papiru nije samo poruka ili slika već i  izraz naše brige za sredinu u kojoj živimo.

 


A+
ALCO
CENTROPEN
CITIZEN
DELTA
EDDING
EPENE
HERMA
HORSE
ILIJANUM
MAPED
NOKI
O+CO
RETYPE
ROTRING
SCHNEIDER
STAEDTLER
UNI
VERBATIM
MONDI
FABRIANO
NAVIGATOR
OPTIMA
FELLOWES
FORNAX
DAHLE
3M
TARIFOLD
KANEX
COSTA COFFEE
COCA COLA
ALCO
3L
VIQUEL
JALEMA
SMARTBOX PRO
HAN
DURABLE
NOVUS
A PLUS
SCOTCH
HYSEAL
INFO NOTES
OXFORD
DEBATIN
AF
Maul
Top2000
BENE
FALKEN
LAMY
FRANKEN
ACME
VEGA
NEWLINE