Kako da roba do primaoca stigne neoštećena?

 

 

Svakom pošiljaocu je cilj da roba u celosti i neoštećena stigne do primaoca. Broj ruku kroz koje paket prođe, način na koji se njime rukuje i uslovi tokom puta su glavni faktori koji mogu da spreče da se ovaj cilj ostvari.

Na dosta toga nemate uticaj ali  oprema za pakovanje i način na koji pakujete robu u mnogome doprinose uspešnosti isporuke.

U nastavku ćemo proći kroz ključne elemente na koje treba da obratite pažnju pre predaje paketa kurirskoj službi.

Adekvatna kutija

Za pakovanje robe može da se koristi različita ambalaža, a najčešće je to kartonska kutija. Kako predstavlja glavnu barijeru između robe i spoljašnosti, od njene (ne)adekavatnosti mnogo zavisi u kakvom će stanju roba stići na odredište. Najbitnije je da kutija bude:

  • Cela - ne ignorišite ni najmanji otvor na njoj jer lako može da se proširi i omogući put prljavštini i tečnosti u kutiju ili ispadanje robe. Selotejep traku, koliko god da je jaka, ne koristite za lepljenje otvora već oštećenu kutiju odbacite.

 

  • Odgovarajuće veličine - ne sme biti ni premala ni prevelika u odnosu na robu koju šaljete. U prvom slučaju nećete moći lepo da je zatvorite i verovatno ćete u tom pokušaju nešto polomiti. S druge strane, ako je prevelika, roba će tokom transporta da -šeta- sa jedne na drugu stranu čime ponovo rizikujete nastanak oštećenja.

Ako baš morate da birate, odaberite veću. Prazan prostor ispunite papirima,  stiroporom i sl.

 

  • Dovoljno čvrsta - kutija mora biti takva da može da podnese težinu robe. Čvrstina zavisi od broja slojeva od kojih je napravljena – što više slojeva to čvršća kutija.

 

Pakovanje robe

Oštećena roba je često neupotrebljiva i sredstva uložena u nju ostaju nepovraćena. Nekada je saniranje štete moguće (kao što je zamena pocepanog mebla na nameštaju)  ali i to stvara trošak.

Uz to, ponovno slanje robe nije besplatno, a tu je i mogućnost da nezadovoljan kupac odustane od kupovine ali i potpuno prestane da kupuje od vas.

 

Smanjite šansu nastanka ovih neprijatnosti pažljivim i pravilnim pakovanjem robe, a evo nekih načina:

 

Pakujte robu određenim redosledom

Na dno kutije uvek treba da idu najteži predmeti. Preko njih ređajte ostale, opet vodeći računa da teže bude ispod lakšeg. Meke predmete koje možete da savijete, poput odeće, iskoristite da popunite eventualni prazan prostor sa strane ili u ćoškovima.

Ako je važno da se sadržaj međusobno ne dodiruje, razdvojte ih kartonom ili svaki zasebno umotajte u pak papir.

 

Neka sitna roba bude na jednom mestu

Predmeti kao što su hemijske olovke lako ispadnu ako se kutija tokom transporta pocepa. Zato sve sitnice pričvrstite selotejpom za unutrašnju stranu kutije ili za neku drugu robu.

Ukoliko imate više takvih sitnica, koristite gumice za tegle. Prikupite sve i obmotajte gumicom onoliko puta koliko je potrebno da ne spadne.

 

Zaštitite osetljive predmete

 

Najbolje bi bilo da predmete ne vadite iz njihove originalne ambalaže već da ih sa sve nje smestite u kutiju za transport. Originalno pakovanje je približnih dimenzija kao i  sadržaj  što mu onemogućava da se pomera sa mesta.

 

Ukoliko šaljete osetljivu robu bez originalnog pakovanja, prvo je smestite u jednu kutiju, približnih dimenzija.  Međusobno ih izolujte pak papirom ili vazdušastom folijom. Eventualni prazan prostor koji preostane popunite bioflips ispunom, vazdušastim jastučićima ili kartonskom mrežom.

Zatvorite kutiju i stavite je u veću sa ostalom robom.  Ako ne šaljete drugu robu, prazan prostor veće kutije popunite nekom od pomenutih ispuna.

Naznačite na kutiji da je sadržaj lomljiv da bi svi koji dođu u kontakt sa paketom znali da treba da budu pažljivi.

Vredni i osetljivi predmeti će biti bezbedni i ako ih spakujtete u soft mail koverte. To su koverte sa vazdušastom, zaštitnom folijom koja čuva sadržaj od spoljnih uticaja. Možete slati dokumenta, nakit, usb memoriju, diskove itd. Ove koverte su nepoderive što znači da potpuno bezbrižno možete da ih šaljete samostalno.

Izbegavajte slanje preteških paketa

Kod slanja robe kao što je bela tehnika i nameštaj ne može se izbeći da paket bude težak. Međutim, kada šaljete robu manjih dimenzija ali u velikom broju, ne pakujte sve u jednu kutiju. Radije koristite više manjih kako tokom kasnijeg utovara/istovara paket ne bi ispao iz ruku.

Nikada spakovane kutije međusobno ne povezujte selotejp trakom. Vrlo je moguće da se tokom nošenja razdvoje i padnu. Najbolje je da za njihovo povezivanje koristite streč foliju.

Zatvorite kutiju

Dobro odrađeni prethodni koraci ne znače ništa ako kutiju ne zatvorite kvalitetnom selotejp trakom. Najbitnija svojstva dobre trake su:

  • ne kida se – trake koje se kidaju trošite više i lepljenje duže traje
  • podnosi različite temperature- mora biti otporna na temperture na kojima će pošiljka boraviti. Recimo, ako će one biti niske, odaberite Vibac selotejp koji podnosi i do -20°C
  • ima jak lepak - da se ne bi podizala sa površine kutije i izlagala njen sadržaj, traka treba da ima jak lepak, a jedan od njih je lepak na akrilnoj bazi
  • dovoljno je široka – traka treba da pokrije ivice poklopca sa obe strane kutije za šta je uglavnom dovoljna širina od 48mm

Najčešće primenjivan metod za lepljenje kutije je tzv. -H- metod koji podrazumeva da kutiju zalepite po sredini i duž kraćih ivica. Naravno, ako želite  da je dodatno osigurate oblepite i donje i bočne ivice.

 

Kod retkog slanja paketa ili njihovog malog boja, lepljenje možete obaviti ručno, a za sečenje trake koristite skalpere.

Ručno lepljenje nije praktično kada treba da spakujete veći broj paketa. U tom slučaju koristite dispenzer za traku. Postavite traku na mesto od kojeg počinjete da lepite, vucite dok ne pokrijete željenu površinu pa presecite nožićem koji se nalazi na dispenzeru.

 

 

Obeležite paket

 

Na kraju ne zaboravite da na kutiju zalepite etiketu sa  potrebnim podacima. Sve vezano za obeležavanje paketa možete saznati od kurirske službe kojom šaljete robu. Posebno vodite računa o adresi i kontakt telefonu primaoca kako bi paket stigao na pravo mesto i na vreme.

 

Pogrešno je potcenjivati značaj opeme za pakovanje jer pravilnim odabirom štedite novac, vreme i čuvate zadovoljstvo kupca. Lako ćete naći sve za pakovanje, samo svratite do naše online prodavnice i odaberite!

 

 


A+
ALCO
CENTROPEN
CITIZEN
DELTA
EDDING
EPENE
HERMA
HORSE
ILIJANUM
MAPED
NOKI
O+CO
RETYPE
ROTRING
SCHNEIDER
STAEDTLER
UNI
VERBATIM
MONDI
FABRIANO
NAVIGATOR
OPTIMA
FELLOWES
FORNAX
DAHLE
3M
TARIFOLD
KANEX
COSTA COFFEE
COCA COLA
ALCO
3L
VIQUEL
JALEMA
SMARTBOX PRO
HAN
DURABLE
NOVUS
A PLUS
SCOTCH
HYSEAL
INFO NOTES
OXFORD
DEBATIN
AF
Maul
Top2000
BENE
FALKEN
LAMY
FRANKEN
ACME
VEGA
NEWLINE