ODABERI SVOJU KRALJICU UDOBNOSTI

Posao Vam je takav da satima sedite u stolici? Onda je izbor udobne kancelarijske stolice neophodan.

Višečasovno i nepravilno sedenje + fizička neaktivnost + neadekvatna stolica = bolovi u vratu, leđima, nogama, rukama, loša cirkulacija, utrnulost itd.

Jedino ćete ozbiljnom i kontinuiranom posvećenošću rezultat preokrenuti tako da imate zdravo telo i zadovoljstvo.

Višečasovno sedenje nije uvek moguće izbeći, jer danas to većina kancelarijskih poslova podrazumeva. Povremeno ustanite i prošetajte.

Uradite par čučnjeva, istegnite se i, kada je moguće, u radu kombinujte sedenje i stajanje.

Za fizičku neaktivnost se može reći da je boljka današnjice. Šetnja, trčanje, vožnja bickla, plivanje ili bilo koja druga aktivnost, koristiće vašem telu.

Dok za prethodna dva postoji barem svest o važnosti, za naš treći sabirak mnogi ni ne znaju da je bitan.

Za dobru stolicu je dovoljno da ima sedište, naslon i da “stoji na 4 noge”? Nije.

Uticaj stolice je mnogo veći nego što mislite.

Neudobno sedenje i nepravilan položaj se odražavaju na celo telo. Vreme prolazi, telo trpi i stižete do tačke kada biste da izađete iz svoje kože.

Pružite telu adekvatnu potporu tj. adekvatnu stolicu.

Koja je to stolica?

Ergonomska - izrađena tako da se prilagođava telu.

Sva kancelarijska oprema koju koristite vam olakšava obavljanje posla, pa ni od stolice ne treba očekivati manje.

Među modelima se razlikuju karakteristike, a i cene. Zbog toga verovatno ne znate za koju da se odlučite.

Glavni faktor kojim treba da se vodite je vreme koje provodite sedeći. Što je to vreme duže, to veće zahteve treba da stavite pred stolicu.

Imperativ treba da budupodesivost visine, oblik naslona, nosivost i širina naslona i sedišta.

Dok stojite, prednja ivica neka bude u pravcu vaših kolena. Ukoliko ne možete da je podesite na tu visinu, ona nije za vas.

Naslon za cela leđa omogućava im da se ravnomerno naslone pa ni jedna tačka ne trpi pritisak. Povedite računa i o tome tokom odabira svoje kancelarijske fotelje.

Tokom sedenja, razmak od ivica sedišta treba da bude oko 3cm. Uz to, zadnji deo kolena treba da bude barem isto toliko odmaknut od prednje ivice sedišta. Tako neće biti ometanja cirkulacije.

Postoji veliki broj stolica koje zadovoljavaju ove kriterijume, a i više od toga. Odaberite onu koja odgovara vašim potrebama i zahtevima.

Jednostavniji model ergonomske stolice će vam odgovarati ako ne vezujete mnogo sati u sedećem položaju. To su tzv. operativne stolice. Uglavnom ih karakteriše podesivost visine, točkići na osnovi i mogućnost okretanja.

 

Rukonasloni ne mogu smetati - ako vam ne trebaju, nećete ih koristiti. Naravno, postoje i stolice bez rukonaslona, u slučaju da preferirate takve.

Kada je u kancelariji toplo ne naslanjate se na stolicu? Opredelite se za mrežastu kancelarijsku stolicu. Poseduje otvore na naslonu kroz koje cirkuliše vazduh pa koža može da diše.

Naslon standardne visine visokim ljudima sedenje čini neprijatnim. Žulja ih i tera da se savijaju napred ili krive u stranu. Za njih su tu stolice sa visokim naslonom koje rasterećuju leđa i vrat.

Među ergonomskim stolicama pronaći ćete i one elegantnog izgleda. Sa crnom ne možete pogrešiti ali ako želite nešto vedrije, a da se lako uklapa u enterijer, razmotrite radne fotelje bež boje.

Ni u odabiru stolica za sastanke ne treba biti nemaran. Želite da vas ljudi slušaju dok prezentujete? Sklonite sve što im odvaraća pažnju, a neudobnost je svakako jedan od ometača.

Baš kao što im obezbeđujete vodu, sok, kafu, obezbedite im i udobnu konferencijsku stolicu.

Za unutrašnju upotrebu odaberite presvučene, a kada se sastanak održava napolju, eventualne vremenske neprilike će bolje podneti konferencijska stolica od tvrde plastike.

Labaratorisjke stolice su odlične ne samo za labaratorije već i za povremeno odmaranje od stajanja. Svako ko pretežno radi stojeći, treba da ima jednu sa strane.

U slučaju da vam menjanje stolice trenutno nije u planu, a hteli biste da vam sedenje bude udobnije, razmotrite neke od ergonomskih dodataka. Koristite odmarač za leđa koji će rasteretiti njihov donji deo.

Odmarač za noge je savršeno rešenje ako vam stopla ne dotiču pod već vise u vazduhu. Postoje i odmarači sa gumenim dodacima koji deluju na specifične tačke na stopalima poboljšavajući cirklulaciju.

Sve što dugoročno doprinosi vašem zdravlju je vredno ulaganja. Smestite se u vašu omiljenu stolicu ili fotelju, budite produktivni i kući se vratite odmorni.


A+
ALCO
CENTROPEN
CITIZEN
DELTA
EDDING
EPENE
HERMA
HORSE
ILIJANUM
MAPED
NOKI
O+CO
RETYPE
ROTRING
SCHNEIDER
STAEDTLER
UNI
VERBATIM
MONDI
FABRIANO
NAVIGATOR
OPTIMA
FELLOWES
FORNAX
DAHLE
3M
TARIFOLD
KANEX
COSTA COFFEE
COCA COLA
ALCO
3L
VIQUEL
JALEMA
SMARTBOX PRO
HAN
DURABLE
NOVUS
A PLUS
SCOTCH
HYSEAL
INFO NOTES
OXFORD
DEBATIN
AF
Maul
Top2000
BENE
FALKEN
LAMY
FRANKEN
ACME
VEGA
NEWLINE