Sve što si hteo da znaš o zip kesicama

Još uvek ne veruješ da su ti za svežu hranu, organizovane fioke i putovanje sa jednim koferom dovoljne samo zip kese? Isprobaj i uveri se!

 

 

Dugotrajnost, lako otvaranje/zatvaranje i potpuna zaštita sadržaja su razlozi rasprostranjene upotrebe zip kesa. Svoje mesto su našle svuda - u kuhinji, garaži, industriji, kreativnom radu, a mi ćemo se osvrnuti na neke od najčešćih primena.

Pakovanje hrane

Zip kese su najpoznatije po upotrebi za pakovanje hrane. Pakuju se sendviči za školu, ekskurziju ili piknik, hrana za posao kao i ona za odlaganje u frižider/zamrzivač.

Izrađene su od polietilena prisutnog u brojnim amblažama za pakovanje hrane. Poznato vam je da nisu sve vrste plastike bezbedne, a u ispravnost zip kesa ćete biti sigurni ako na pakovanju stoji oznaka HDPE ili LDPE.

HDPE (High Density Polyethylene) je plastika napravljena od polietilena visoke gustine i smatra se jednim od najsigurnijih oblika plastike. Čvrsta je i često se koristi u izradi ambalaže za mleko, ulje, igračke. Veoma je otporna na izloženost sunčevim zracima, visokim i niskim temperaturama.

LDPE (Low Density Polyethylene) je plastika od polietilena niske gustine od koje se uglavnom prave plastične kese za pakovanje hrane i kese za zaštitu odevnih predmeta. Ova plastika je meka, fleksibilna, otporna na niske temperature i na koroziju.

  • Koliko dugo zip kese čuvaju hranu svežom?

Kesu sa zip zatvaranjem morate dobro da pritisnete kako vazduh ne bi ostao unutra. Dobro zatvorena zip kesa produžava rok trajanja namirnica.

Koliki će taj rok biti zavisi od više faktora, a najvažniji su:

 

- Koju hranu skladištite? Da li je to meso, povrće, voće ili suva hrana (keksevi, žitarice)?

- U kom obliku čuvate hranu? Da li je sirova ili termički obrađena?

- Na kom mestu stoje zip kese? Da li je to frižider, zamrzivač, sobna ili visoka temperatura?.

  • Da li je neophodno obeležavati zip kese?

Kroz providne zip kese se vidi sadržaj pa nema potrebe za obeležavanjem. Ipak, na kesama čiji sadržaj nećete brzo potrošiti (hrana odložena u frižider/zamrzivač) naznačite kog datuma ste je spakoval. Tako ćte imati uvid u rok u kojem je treba potrošiti. Po zip kesama pišite permanentnim OHP markerima.

  • Da li su zip kese bezbedne za sve namirnice?

Zip kese mogu poslužiti za različite namirnice ali se ne preporučuje pakovanje vrele i tečne hrane. Kisele namirnice poput limuna ne treba dugo da stoje u njima jer kiselina može da ih ošteti.

Pre pakovanja voća i povrća dobro ga operite i osušite.

 

Čuvanje sitnih delova

Za elemente vaših –diy- projekata možete koristiti fioke, posude, kutije i sl. Mana je što to zauzima mnogo mesta i elementi se međusobno mešaju. Uz to, nalaženje onoga što vam treba oduzima vreme, a to ume baš da iznervira.

 

Ako recimo pravite nakit, perlice po bojama ili oblicima odvojte u zip kese radi lakšeg nalaženja.

Odložite šrafove, delove slagalice i sitne figure iz društvenih igara. Prethodno osušeno seme biljaka spakujte u zip kesu, naznačite od koje je biljke i čuvajte dok ne dođe vreme za sejanje.

 

Zaštita proizvoda od oštećenja

Zip kese često koriste kompanije za zaštitu svojih proizvoda od oštećenja. Zip kese ih čuvaju od eventualnog prodiranja vlage i prljavštine u kartonsku kutiju, oštećenja usled njenog cepanja i sl.

Ove kese su i odlične i za slanje dokumenata. Kada šaljete važne dokumente poštom, najsigurnije je da ih spakujete u zip kesu pa u soft mail kovertu.

 

Odlaganje nakita

Nakit se uglavnom odlaže u kutiju za nakit u kojoj se sve zamrsi. Dok užurbano pokušavate da odmrsite neretko se desi da se neki komad i pokida. Druga opcija su stalci za nakit - sprečavaju da se zamrsi ali ga ne štite od prašine.

Odložite nakit u zip kese. Najbolje je da u jednu kesicu odložite jednu ogrlicu ili par minđuša. Nakit koji ne može da se zamrzi kao što su prstenje i čvrste narukvice ne morate pakovati u zasebnu zip kesu.

Putovanja

Verovatno i vi jedva zakopčate kofer pred put, a još teže kada se vraćate sa njega. Zip kese su idelane za pakovanje stvari u kofer ili ranac. U njih možete smestiti apsoltuno sve – odeću, obuću, peškire, kozmetiku, šminku, foto aparat, punjače i ostalu opremu.

Da bi vam što više odeće stalo u jednu kesu, dobro istisnite vazduh iz nje.

Odeću možete pakovati standardno ili u rolnu jer kese neće pući tokom savijanja. Uštedećete prostor, obuća neće dodirvati odeću, a ako se nešto od kozmetike prospe, ostaće u kesi.

 

 

Da li se zip kese mogu koristiti više puta?

Zip kese su otporne na habanje i cepanje, a zip zatvarač može biti otvaran/zatvaran mnogo puta. Ova svojstva pogoduju upotrebi jedne kese iznova i iznova.

Da li je to dobro ili ne zavisi od toga šta je prvobitno pakovano u nju. Recimo, ako ste u njoj čuvali sveže meso, nakon što ga izvadite kesu treba da bacite. Stavljanjem nove hrane u tu istu kesu rizikujete da dođe do unakrsne kontaminacije.

Ovo se odnosi na svu hranu koja za sobom ostavlja neuklonjive ostatke kao što je salata koja sadrži ulje, meso, majonez, pavlaku, sir ili bilo šta što će ostati u kesi i što se može preneti na njen naredni sadržaj.

S druge strane, u zip kesu u kojoj ste čuvali šrafove bez problema možete da stavite nove ili nešto slično njima.

Da li se zip kese mogu prati?

Pranje zip kesa je moguće iako je voda koja se potroši na njihovo temeljno pranje veći trošak od kupovine novih. Ipak, iz ekoloških razloga pranje je preporučljivo.

Izvrnite kesu tako da unutrašnjost bude sa spoljašnje strane, a zatim je operite malkom ili toplom vodom koristeći tečnost za sudove. Nikako ne koristite suviše toplu vodu. Isperite i ostavite da se potpuno osuši kako zadržana vlaga ne bi štetila sadržaju kesica.

 

Da li se zip kese mogu koristiti u mikrotalasnoj peći?

Pre upotrebe neophodno je da se detaljno informišete šta je bezbedno za priremu u mikrotalasnoj peći. Zip kese sa zamrznutom hranom se mogu stavljati u mikrotalasnu peć ali isključivo onda kada je na kesama ili njihovom pakovanju naznačeno da se smeju koristiti na ovaj način.

 

Vrste zip kesa

Postoje različite vrste zip kesa, a najpoznatije su zip kese koje se zatvaraju pritiskom prstiju duž zip zatvarača i kese sa slajderom (klizačem).

Oba tipa su podjednako dobra, sa malim razlikama. Lako se zatvaraju i jedne i druge s tim da je sa slajderom to nešto brže.

Kod zip slajder kesa je manja verovatnoća da se vazduh zadrži u njima jer se slajder ravnomerno vuče sa jednog na drugi kraj. S druge strane, kese koje zahtevaju pritisak zatvrača ljudi nekada zatvraju od sredine ka jednom, a zatim ka drugom kraju. Tako je veća šansa da određena količina vazduha i dalje bude u kesi.

Zatvaranje sa zadržanim vazduhom treba strogo izbegavati kod pakovanja hrane.

Kako se meri dimenzija zip kese?

Dimenzije zip kese se pišu u formatu širina x dubina. Recimo, kese sa zipom 11x9cmsu širine 11cm i dubine 9cm. Dubina zip kese podrazumeva korisnu dubinu od zip zatvarača do dna plus oko 1.5 cm iznad zip zatvrača. To bi značilo da zip kesa dubine 9cm ima približno 10.5cm.

 

Evo još nekih interesantih načina da iskoristite zip kese:

-zamena šprica za filove/šlag – ubacite fil/šalg u zip kesu, pogurajte ga ka jednom njenom kraju, isecite ćoše kese i filujete tortu.

-mariniranje hrane – ubacite u zip kesu omiljeno meso i začine, protresite, zatvorite i ostavite da se marinira

-levak – na identičan način kao zamena za špric, ove kese mogu poslužiti i kao zamena za levak

-sitnjenje keksa/tanjenje mesa –usitnite keks ili stanjite šniclu tako što ih ubacite u zip kesu odgovarajuće veličine, zatvorite i izlupate oklagijom ili čekićem za meso

-čuvanje sladoleda – kada jednom izvadite sladoled iz zamrzivača pa ga načetog vratite nazad, na površini će se formirati sitni ledeni kristali. To je zato što pakovanje nije čvrsto zatvoreno kao pre. Kutiju sa sladoledom stavite u zip kesu, dobro zatvorite i više neće biti kristala leda

-odlaganje slikarskih četki– kada pravite pauzu u slikanju izbegnite skorelu boju i bespotrebno pranje tako što ćete četku zatvoriti u zip kesu. Istisnite vazduh, zatvorite pa odložite u frižider. Kada vam ponovo zatreba, izvadite i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Boja koja je ostala na četki će biti sveža i spremna za upotrebu.

-zaštita retrovizora – ako znate da će biti jak pljusak ili grad, na retrovizore navucite zip kese i pričvrstite ih gumicom za tegle ili jako lepljivom trakom

-čišćenje glave tuša - rešite se zapušenih otvora na glavi tuša tako što ćete do polovine zip kese sipati sirće, vezati kesu gumicom i ostaviti da tako prenoći

-zaštita telefona od vode- stavite telefon u zip kesu, dobro je zatvorite i ništa mu se neće desiti ako dođe u kontakt sa vodom.


 


A+
ALCO
CENTROPEN
CITIZEN
DELTA
EDDING
EPENE
HERMA
HORSE
ILIJANUM
MAPED
NOKI
O+CO
RETYPE
ROTRING
SCHNEIDER
STAEDTLER
UNI
VERBATIM
MONDI
FABRIANO
NAVIGATOR
OPTIMA
FELLOWES
FORNAX
DAHLE
3M
TARIFOLD
KANEX
COSTA COFFEE
COCA COLA
ALCO
3L
VIQUEL
JALEMA
SMARTBOX PRO
HAN
DURABLE
NOVUS
A PLUS
SCOTCH
HYSEAL
INFO NOTES
OXFORD
DEBATIN
AF
Maul
Top2000
BENE
FALKEN
LAMY
FRANKEN
ACME
VEGA
NEWLINE